MÖNSTER - grytunderlägg

För ett tag sedan gjorde jag ett grytunderlägg, som består av ett simpelt korkunderlägg från IKEA som jag virkat ett snyggt överdrag till. Nu har jag skrivit ihop ett mönster till detta grytunderlägg och idag tänkte jag dela det med er!
 
Är det något i mönstret som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Det är jättekul om du vill använda mitt mönster, men tänk på att det är mitt mönster, vilket betyder att du inte får sälja färdiga grytunderlägg med överdrag virkade efter mönstret eller på något sätt påstå att det är ditt mönster. Vill du att andra ska få ta del av mitt mönster? Hänvisa då hit till min blogg! Och om du virkar ett grytunderlägg efter mitt mönster vill jag jättegärna se det - maila bilder på det till litenvirktant@gmail.com!
 
 
 
Jag har utgått från ett 19 cm stort korkunderlägg från IKEA och virkat ett överdrag som helt enkelt dras på korkunderlägget. Överdraget går då precis över kanten på korkunderlägget, långt nog för att det inte ska glida av och tillräckligt kort för att man ska kunna ta av det om det behöver tvättas.
 
 
 
Överdraget är virkat i Soft Cotton från Järbo Garn och jag använde virknål nr 4,5. Jag har virkat varje varv med en färg, utom varv 1-2 samt 8-10 som virkas i samma färg, alltså utan färgbyte mellan varven. Överdraget virkas i cirklar, vilket betyder att varje varv sluts med 1 sm istället för att man bara virkar runt runt runt i spiral. Detta gäller hela tiden utom varv 8-10, som istället virkas i spiral. De tre sista varven sluts alltså inte med sm utan virkas runt runt.
 
Varv 3-7 börjar med en stående stolpe och varv 8 börjar med en stående fastmaska. Detta ger enligt mig ett snyggare resultat än om varven skulle börja med luftmaskor. Tutorials på hur du virkar dessa maskor finns här i ett tidigare inlägg. Det är inte alls svårt att virka dessa maskor men det blir väldigt snyggt.
 
Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
(X) - antalet maskor på varvet
[  ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges
2 st i samma m - ökning
2->1 - minskning (2 fm blir 1)
 
1. Lägg upp 5 lm och slut dessa till en ring genom att virka 1 sm i den första maskan.
2. 3 lm (= första stolpen), 13 st, slut varvet med 1 sm i den 3:e lm i början (14)
3. [2 st i varje m] x14, slut varvet med 1 sm i den första stolpen (28)
 
 
 
4. [1 st, 2 st i samma m] x14, slut varvet med 1 sm i den första stolpen (42)
5. [2 st, 2 st i samma m] x14, slut varvet med 1 sm i den första stolpen (56)
6. [3 st, 2 st i samma m] x14, slut varvet med 1 sm i den första stolpen (70)
7. 1 st i varje m, slut varvet med 1 sm i den första stolpen (70)
 
 
 
8. 1 fm i varje m (70)
9. [3 fm, 2->1] x14 (56)
10. [2 fm, 2->1] x14 (42)
Avsluta med 1 sm. Fäst alla trådar.
 
Nu är själva överdraget färdigt!
 
Överdraget innan det dras på korkunderlägget
 
Nu är det dags att dra överdraget över korkunderlägget. Detta kan vara lite svårt, men det är meningen - överdraget måste sitta åt ordentligt för att det ska bli snyggt.
 
 Överdraget när det sitter på plats på korkunderlägget
 
Klart!
 
 
Lycka till!
/Frida


Kommentarer
Mikaela

Vad fina! Har precis lärt mig virka och vill bara göra det hela tiden nu. Råkar ha sådana där korkunderlägg hemma så jag kanske ska ta och virka överdrag till dom :)

Svar: Det tycker jag att du ska! Det är jätteroligt och resultatet blir väldigt bra :)
Frida

2015-11-22 @ 16:48:37
URL: http://bympv.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0