MÖNSTER - virkade småkakor

Idag tänkte jag dela med mig av mönstret på mina virkade småkakor! Är det något i mönstret som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre.
 
Jag har använt garnet Helen och virknål nr 4. Garnet jag broderade med heter Candy.
 
Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
(X) - antalet maskor på varvet
 
1) Lägg upp 2 lm, virka sedan 7 fm i den 2:a maskan från nålen (7)
2) 2 fm i varje m (14)
3) *1 fm, 2 fm i nästa m*, upprepa *-* varvet ut (21)
4) *2 fm, 2 fm i nästa m*, upprepa *-* varvet ut (28)
5) *3 fm, 2 fm i nästa m*, upprepa *-* varvet ut (35)
Avsluta med 1 sm. Fäst tråden i början och i slutet.
 
 
 
Så här ska din färdiga cirkel se ut (på bilderna har jag inte fäst trådarna än, men båda två ska fästas):
 
 
 
Nu ska du virka en till likadan cirkel, fast med två små skillnader: du ska hoppa över den avslutande smygmaskan, och du ska även låta bli att klippa av garnet i slutet på denna cirkel. Det kommer du sedan att använda till att virka ihop kakans två delar.
 
När du har virkat två cirklar är det dags att brodera på den första av dem. Här är det bara fantasin som sätter gränser! Väljer du att brodera med brunt garn så blir det en kaka med chokladbitar i, och väljer du färgglatt garn blir det en kaka med godisbitar. Kanske vill du att det ska vara ringlad choklad på din kaka? Använd fantasin!
 
När de två delarna är färdiga och du har broderat på den ena är det dags att virka ihop dem. Lägg ihop dem med rätsidan utåt och virka ihop delarna med sm genom båda maskbågarna på varje del, 1 sm i varje maska (se bild nedan). Avsluta med att fästa tråden.
 
 
Lycka till!
/Frida

Virkade kakor

I brist på inspiration har jag idag virkat några småkakor. Fyra stycken blev det, två med chokladbitar i och två med någon typ av godis. De är virkade på frihand men jag har mönstret nedskrivet och kommer dela det här inom kort! Jag använde garnet Helen och virknål 4 och kakorna blev ca 7 cm i diameter.
 
 
/Frida

Grytunderlägg

Under dagen har jag knåpat ihop ett grytunderlägg! Det är ett helt vanligt korkunderlägg från IKEA som jag virkat ett överdrag till. Jag utgick inte från något mönster utan virkade på frihand, så det var lite svårt att få till det. Jag repade upp de sista varven många gånger innan jag blev nöjd... men till slut blev det bra! Eftersom frihandsvirkning vanligtvis inte är min starkaste sida är jag väldigt nöjd med hur mitt grytunderlägg blev. Överdraget går över kanten på korkunderlägget, långt nog för att det inte ska glida av och tillräckligt kort för att man ska kunna ta av det om det behöver tvättas. Jag använde Soft Cotton från Järbo Garn och virknål 4,5. 
 
 
/Frida

Stor höstsjal

Som tack för hjälpen med fodret till min Sunburstväska har jag virkat en stor mysig sjal till min mormors syster. Jag använde garnet Nordlys från Viking och virknål 4,5. Det gick åt ca två och ett halvt nystan. Mönstret är nummer 139-22 från Drops, men fransarna valde jag själv att lägga till. Jag valde även att blocka sjalen, vilket jag aldrig tidigare gjort med något jag virkat, och resultatet blev otroligt bra!
 
Jag blev mycket nöjd med sjalen och jag är helt förälskad i färgerna (som inte riktigt blev bra på bilderna). Garnet var superhärligt att virka i och sjalen blev mycket mjuk och följsam efter blockningen. Med fransarna borträknade mäter sjalen 175 cm mellan spetsarna och 88 cm från den nedre spetsen till överkanten, så den är stor och mysig och perfekt att svepa om sig nu när hösten är på ingång!
 
Den halvdåliga kvaliteten på bilderna beror på att de är tagna med min mobilkamera...
 
 
/Frida

Sunburstväska

Ännu ett projekt som blev färdigt nyligen är min Sunburstväska. Mönstret till väskan kommer från BautaWitch, och jag har även köpt materialkitet till väskan i hennes webbshop. Jag tog sedan hjälp av min mormors syster att fodra väskan. Hon är mycket duktig på att sy och hon lyckades klura ut hur fodret skulle göras för att passa in i väskans lite bulliga form, och sydde dessutom dit två fickor. Jag blev otroligt nöjd med min väska! Skinndetaljerna får den att se så proffsig ut och fodret ger en riktigt snygg finish. Sunburstrutorna är ju så himla fina också! Väskan var rolig att göra och trots att det var ett ganska stort projekt så gjorde de olika momenten att det aldrig blev långtråkigt.
 
Som sagt, jag blev mycket nöjd med min Sunburstväska, och därför följer här en hel rad med bilder på den. Kvaliteten på bilderna är inte den bästa eftersom allihop är tagna med min mobil, men men. Man ser ju vad de föreställer i alla fall. Tack BautaWitch för mönster, material och mängder av inspiration!
 
 
/Frida

Cocoon cardigan

Äntligen har jag blivit klar med ett UFO. På senare tid har jag bara påbörjat nya projekt men nu var det äntligen dags att slutföra ett. Det blev en så kallad "cocoon cardigan"! Det är i princip bara en stor ruta som man syr ihop på sidorna men lämnar en liten bit öppen för ärmhål.
 
Just nu är det väldigt populärt med cocoon cardigans i flera av de virkgrupper jag är med i på Facebook. Jag har velat göra en länge men fastnade inte riktigt för den vanligaste modellen - en vanlig mormorsruta som man syr ihop. Men så hittade jag ett mönster som jag verkligen gillade, och gav mig på att göra en egen cocoon. Mönstret jag utgick från finns här, men eftersom garnet som användes i mönstret var tjockare än det jag planerat att använda fick jag tänka om lite. På det första försöket blev min ruta alldeles för liten och jag fick börja om. Försök nummer två blev däremot mycket lyckat och jag fick ihop en cocoon till slut.
 
Jag använde Rustas garn Helen och nål nr 6, och jag virkade väldigt löst för att få den luftig. Jag tror jag lade upp ca 95 maskor. Sedan virkade jag bara fasta maskor i bakre maskbågen, fram och tillbaka tills jag var nöjd med rutans storlek. Jag är inte säker men jag tror att min ruta mätte ungefär 80 x 80 cm när jag var färdig, och jag själv är ca 162 cm lång. Så sydde jag ihop rutan men lämnade ca 20 cm för ärmhål. Runt ärmhålen virkade jag sedan ett varv med kräftgång, det vill säga fasta maskor som virkas baklänges (från vänster till höger). Instruktion till hur man gör det finns här. Enligt mönstret skulle det även virkas en krage på tröjan, men eftersom min tröja blev en aning stor valde jag att istället vika ner kanten en bit och det tyckte jag blev bra. Jag tror att det gick åt lite mer än sju nystan sammanlagt och jag blev verkligen jättenöjd med min cocoon cardigan!!
 
Psst! Glöm inte att följa mig på Instagram, där jag lägger upp bilder lite oftare än jag uppdaterar bloggen! - @litenvirktant
 
 
Ha en trevlig vecka!
/Frida
RSS 2.0