Jag har flyttat!

Jag har valt att flytta min blogg från blogg.se till nouw.com. Efter att ha haft min blogg i nästan två och ett halvt år och med ungefär samma design och utseende hela tiden kände jag helt enkelt att det var dags för en förändring. Så framöver hittar ni mig istället på litenvirktant.se - klicka på länken eller på bilden nedan för att komma dit!
 
Välkomna till min nya blogg med samma innehåll men lite annorlunda utseende!
 
- Ni hänger väl med?!
 
 
 
/Frida 

Wienerbröd

Idag har jag knåpat ihop ett wienerbröd, virkat på frihand med inspiration från Pinterest. Jag använde virknål nr 4 och Helengarn till sylten och själva brödet, och virknål 2,5 och Candy till glasyren.
 
 
/Frida

MÖNSTER - minivantar

Mönstret på mina virkade minivantar är färdigt och det är dags att dela det! Vantarna är inte mer än 5 cm långa, vilket gör dem perfekta för att använda till exempelvis nyckelringar. Eller varför inte virka ett gäng och dekorera paketen med till jul? Du kan säkert själv komma på fler användningsområden för vantarna - bara fantasin sätter gränser!
 
Är det något i mönstret som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Det är jättekul om du vill använda mitt mönster, men tänk på att det är mitt mönster, vilket betyder att du inte på något sätt får påstå att det är ditt. Vill du att andra ska få ta del av mitt mönster? Hänvisa då hit till min blogg! Och om du virkar en vante efter mitt mönster vill jag jättegärna se den - maila bilder på den till litenvirktant@gmail.com!
 
 
 
Mina vantar är virkade i Svarta Fårets Candy med virknål 2,5, men på bilderna i mönstret använde jag Helen från Rusta och virknål 4 för att det skulle bli lite större och synas ordentligt hur jag gör. Vantarna är inte särskilt svåra att göra men det kan vara lite pilligt ibland, just för att de är så små.
 
Vantarna virkas nerifrån och upp och de virkas i spiral, vilket betyder att man bara fortsätter att virka runt runt runt istället för att börja varje varv med 1 lm och avsluta det med 1 sm. Ett tips är att använda en varvmarkör eller en liten garnbit i en avvikande färg för att hålla koll på var varven börjar och slutar. Medan vanten virkas görs ett tumhål, runt vilket tummen senare virkas fast. Höger och vänster vante virkas precis likadant.
 
Här nedan är en bild på en minivante (till vänster, 5 cm lång) och vanten jag virkade för bilderna i mönstret (i mitten, 8,5 cm lång), samt en normalstor vante som jag virkat efter mitt mönster på sköna vantar (till höger, 21,5 cm lång).
 
 
 
Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
(X) - antalet maskor på varvet
[  ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges
2->1 - minskning (2 fm blir 1)
 
Vanten:
1. Lägg upp 12 lm och slut dessa till en ring genom att virka 1 sm i den första maskan.
 
 
 
2. Virka 1 fm i varje m runt ringen (12)
3-6. 1 fm i varje m (12)
7. 2 lm, hoppa över 2 fm (nästa fm virkas alltså i den 3:e maskan från nålen - detta skapar tumhålet), 10 fm (10 fm + 2 lm)
 
 
 
8. 1 fm i varje m, detta gäller även de 2 luftmaskorna (12)
9-10. 1 fm i varje m (12)
11. [2 fm, 2->1] x3 (9)
12. [1 fm, 2->1] x3 (6)
13. [2->1] x2 (4)
Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet och fäst tråden i början och i slutet.
 
Tummen:
Tummen virkas runt tumhålet som gjordes på varv 7 på vanten. För bästa resultat valde jag att börja med en så kallad stående fastmaska, istället för en luftmaska. Jag tycker att det blir snyggast så. Hur man gör stående fastmaskor visar jag här i ett tidigare inlägg.
 
1. Gör en stående fastmaska i valfri maska i tumhålet och virka sedan 5 fm, så att du sammanlagt har 6 fm runt hålet. (6)
2-3. 1 fm i varje m (6)
4. [2->1] x2 (4)
Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet och fäst tråden i början och i slutet.
 
Klart!
 
 
Lycka till!
/Frida

En minivante till

Min lilla högervante kände sig så ensam, så jag virkade en vänsterkompis till den. Även denna är virkad i Candy med nål nr 2,5. Nu ska jag skriva ihop ett mönster till vantarna, förhoppningsvis kan jag dela det lite senare idag!
 
 
/Frida

Söt minivante

I brist på inspiration och virklust virkade jag igår en liten liten vante. Jag virkade den på frihand med Candy från Svarta Fåret och virknål 2,5. Vanten blev knappt 5 cm lång och passar på mitt lillfinger, haha. På den nedre bilden ligger den bredvid en av mina virkade normalstora vantar och där syns det ju tydligt hur liten den är.
 
 
/Frida

Stort tack!

Jag vill bara säga TACK för all fin respons jag fått på mina virkade vantar - både här på bloggen, på Facebook och på Instagram. Det är jättekul att höra att ni gillar vantarna och alla era fina kommentarer värmer. Jag har även fått se flera par färdiga vantar virkade efter mitt mönster - jätteroligt att ni vill visa mig, och det glädjer mig att mönstret verkar gå att förstå. Tänk att lilla jag har kunnat inspirera så! Och nu när jag ändå håller på måste jag även passa på att välkomna alla nya besökare som hittat hit de senaste veckorna, jättekul att ni är här!
 
Tack!
 
 
/Frida
RSS 2.0